Panorama, Lyme challenge en awareness

door Tom

Goed nieuws! Althans voor de bekendheid van Chronische Lyme.
De laatste weken is er toch wel wat over te doen geweest in de media.

Eerst en vooral is er de Lyme disease challenge geweest. Geïnspireerd op de ice bucket challenge, die in de zomer van 2014 viraal ging over de sociale media, gaat het hier ook om een actie om meer erkenning.
ldclimelogogreengreen (1)
Principe is simpel:
1. Neem een hap van een limoen en leg vast op foto of video
2. Benoem een feit of weetje rond Lyme
3. Deel online en nomineer vrienden om hetzelfde te doen.
(4. Doneer. Maar dit bleek een optionele stap)

Helaas bleek het gros van de Facebookgebruikers ondertussen al wat allergisch voor het woord “challenge”. De hype die ontstond rond de awareness-actie voor A.L.S. bleek niet meteen voor herhaling vatbaar voor het grote publiek…
Dit was echter gerekend buiten de acties die werden gehouden door mensen die in de nabije omgeving een Lyme patiënt kennen.

Ook mijn 3 favorite lymies hebben hier hun bijdrage geleverd:

Lymediseasechallenge
#lymediseasechallenge
http://lymediseasechallenge.org/

Daarnaast was Canvas voor Panorama de laatste maanden bezig met een reportage rond Chronische Lyme. (Toevallig met een ex-klasgenoot van mij aan de beeldregie)

Ze lieten een patiënte, nog een Annelies, gedurende 6 maand een videodagboek en blog bijhouden.
Eens de titel “Chronische Lyme: Epidemie of fantasie” bekend geraakte kwam er meteen de twijfel onder patiënten of de reportage wel positief zou uitdraaien voor hen. Het artikel uit de Standaard van enkele maanden geleden is duidelijk nog niet helemaal verteerd… (Interessant trouwens om te merken dat men bij de Standaard blijkbaar de titel heeft aangepast van “Chronische Lyme bestaat helemaal niet” naar een afgezwakte  “Lyme is een vergaarbak”. Gelukkig gaat op internet niets verloren…
Goed, terug naar de reportage van Panorama:
Opzet geslaagd om de ziekte meer in de bekendheid te krijgen. Anderzijds volgens mij een gemiste kans om het geheel wat breder wetenschappelijk te onderbouwen. Maar oordeel vooral zelf:
Canvas
(Foto © VRT)
Chronische Lyme: Epidemie of fantasie
http://anneleis.be

Daarnaast nog leuk geschreven blogpost van deze week:
http://lymelights.nl/

 

 

Advertenties